CASTELL DE MONTCLÚS
(Vallès Oriental)
 

Diferents vistes de l'interior de l'edificació

Diferents vistes de l'interior de l'edificació

Part superior de la torre.
No és accessible

Fotografia d'un lloc, si més no, "curiós". Es tracta de l'entrada a un túnel cec, situada en un nivell inferior al del castell, i no gaire lluny d'ell. (A la darrera fotografia, fixeu-vos en el treball de la volta.) No sembla ser un pou. Tampoc una nevera. Per ser l'entrada "secreta" no sembla ser gaire secreta i a més, està molt a la vora del castell. En fi, és una d'aquelles troballes que "exciten" la imaginació, i converteixen en una bonica "aventura" la descoberta d'aquestes construccions medievals.(*)


(*)
Un visitant del "lloc curiós" m'envia el següent comentari:
"Al Castell de Montclús, vaig fer un reportatge gràfic, i vaig entrar al lloc "si més no curiós" que cita el vostre web, resulta que és un petit túnel que es fa una mica més ample del que sembla,i  que porta a una cabitat on es pot estar perfectament mig ajupit, que porta just a sota de l'esglèsia, és a dir, és més que probable que fós una cripta.
No recomano el descens, ja que (no hi vaig pensar al moment) el sostre de la cavitat estava ple de rat-penats, que en encendre el llum es van enfurismar.
Sento no tenir imatges, era massa fosc i al iluminar vaig descobrir aquests animalets, que em va fer marxar ràpidament".  Franesc


Documentat el 1170. Castell termenat. La construcció d'aquest castell data entre els segles XI-XII si bé es va fer sobre una obra anterior servint de residència als senyors de Sesagudes després de l'abandó del castell pels Montseny. Entre 1230 i 1263 Guillermo Humbert canvia el seu cognom pel de Montclús. Posteriorment ho hereta el seu fill Riambau fins a l'any 1275 que ho cedeix al seu oncle Ramón de Cabrera qui ja tenia els d'Anglés i de Brunyola. Quan en 1328 el seu hereu Bernat I de Cabrera ho adquireix, incorpora la baronía de Montclús.
Solament es conserva una torre rodona d'angle i una capella en estat ruïnós. En els pendents lliscats del turó s'aprecien fonaments i restes de murs que indiquen que era una gran fortalesa medieval.

Situació : A la vora de Santa Margarida de Palautordera, nucli del municipi de Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental) - Barcelona

Accés : Visitat el 15/04/2008.     - Situació dins del castell: N 41º43'20" / 02º25'55" . Altitud aprox. 300 m.


Estat : Malmès. Lliurament accessible. Restes de força entitat. Dona la sensació d'haver estat una gran edificació, protegida per una part de muralla suspesa sobre un bon espadat natural. La torre subsistent i un pany de muralla presenten una forma de construcció atalussada que dona sensació de "potència" a l'edificació. Hi ha un cartell a l'entrada que indica que s'han fet treballs de restauració del conjunt, sense especificar si ja han finalitzat o no.