CASTELL DE MONTBUI
(Vallès Oriental)
 

Vista general

Altre vista. Al fons es veu l'ermita de Sant Mateu de Montbui. Vista de la porta d'accés i de l'interior de l'únic habitacle cobert de l'edificació. Es tracta d'una petita estança, diàfana, d'uns 8/10 metres quadrats, amb volta de canó

 


Documentat en l'any 987. Al voltant de l'any 995 és lliurat mitjançant feu a Gombau de Besora passant per herència al seu gendre Mir Geribert el 1056. En 1070 Arnau Miró accedia al castell al rebre'l del seu germà Gombau i en 1113 Berenguer Bernat ho rebia del seu pare Bernat Guanalgat. Durant 1171, Berenguer de Cabanes dóna la possessió del castell a Bernat de Montbui donant inici al cognomeno Montbui i aquest en el seu testament de 1202 ho deixa a la seva filla Guillema i al seu nét.

En 1253 la Senyoria de Montbui i el castell passen a poder del bisbe de Barcelona, Berenguer de Palou qui ho adquireix mitjançant compra. En 1289, Simó donis Llor traspassa la "castlania" (el govern) de Montbui al seu fill. Era la castlania un tipus de dignitat de la jerarquia feudal catalana el qual era feudatario del senyor del castell, encarregant-se de la guarda i administració i defensa del castell en temps de guerra. El càrrec era hereditari sent en cas de mort del senyor, la seva màxima autoritat en el castell i en el territori.
El 1405 compra el castell Ramón II de Torrelles i de Blanes adquirint tres anys mes tard la baronía de Montbui. En 1883 la ruïna del castell era apreciable.

Visitat el 29/03/2008. Transcrivim literalment l'itinerari que descriu en Joan Rafel a http://www.salillas.net/castillos/vallesor.htm  i que ens ha servit per localitzar aquesta edificació, sense cap problema :

"COMO LLEGAR.

Se accede más fácilmente a este castillo desde St. Feliu de Codines. Desde la carretera C-59, justo antes de llegar a la rotonda de St. Feliu de Codines, giramos a la derecha en dirección a la urbanización de "Els Saulons d'en Deu", enseguida encontramos una intersección, cogeremos el camino de la izquierda y seguidamente a la derecha. Continuaremos recto por una avenida bastante larga, llamada "Avinguda del Castell de Montbui". Al final de esta avenida encontramos la primera curva, donde podemos aparcar el coche en una explanada que hay al lado. El castillo se encuentra en la cima del pequeño promontorio justo encima de la explanada."

En terrenys del municipi de Bigues i Riells (Vallès Oriental)

Coordinades del lloc indicat on hem aparcat el cotxe, en una explanada sense asfaltar : N 41º39'51" / E 02º10'30"

Estat : Molt malmès. Lliurament accessible. Bones vistes.