CASTELL DE LA TORRASSA
(Pallars Sobirà)


Vista de la immensa mola. La figura d’un visitant dona una idea ben clara de les seves dimensions
 
 

 


Situació : En terrenys del terme municipal d’Espot (Pallars Sobirà) – Lleida

Estat : Imponent factura. Força restaurada. No té sostre, ni porta d’entrada.

Accés : Visitada el 11/9/2010.   D’entrada val a dir que és una edificació força amagada i poc coneguda, fins i tot per la gent d’Espot. Tot i estar a tocar d’una carretera ben transitada, sols és visible, si se’n coneix la possible ubicació, durant uns instants, a tocar d’unes instal·lacions elèctriques (42.57039-1.14134).

Procedents d’Esterri d’Àneu i circulant per la carretera C-13 en sentit sud (Llavorsí), entre els PK 154-153 d’aquesta carretera, a la dreta, poc després de la desviació a Espot, hi ha la Central hidroelèctrica d’Espot, dita també de la Torrassa.

Uns metres just després de passar la segona porta d’entrada a aquestes instal·lacions, a mà dreta, en un angle molt pronunciat, arrenca el començament d’una pista de muntanya (42.56909/1.14182. No hi ha cap tipus d’indicació. A dia d’avui accessible amb vehicle de turisme), per on continuarem.

Al cap d’uns 25 metres a l’esquerra hi ha una petita planura on aparcarem còmodament, i on podrem girar el vehicle, a la tornada.

Seguirem amunt per la pista, i en cinc minuts de suau caminada arribarem a tocar de la formidable torre.

La visió del mapa de Google que hi ha en aquesta mateix pàgina, ens proporcionarà una impecable visió d’aquest itinerari.

Situació de la torre: N 42.57053 / E 1.14007     Altitud: 973 m.

Altres : Tot i que des de la carretera ho sembli, no està dins de la instal·lació de la Central hidroelèctrica.

Presidint aquesta contrada, enlairat uns 300 m. sobre la central, hi ha un imponent turó, on al cim hi ha les restes del castell de Llort.

Creiem que és accessible des d’algun camí que parteix d’aquest racó.

Ho desconeixem, si bé hem accedit a aquesta edificació des d’un altre lloc (veure la carpeta corresponent a aquesta construcció).