CASTELL DE GRANERA
(Vallès oriental)
 

Vista general de l'edificació i del seu entorn, profusament rodejada de vegetació

 Porta d'entrada Detall: finestres
 Porta d'entrada Detall del pati

 


 


D'aquest castell edificat sobre les roques del terreny i amb aspecte exterior encara magestuos, es té referència des de  l'any 971 com "castrum de Granarìa" si bé la població de Granera ho és del  958 . Aquest castell adaptat a la forma rectangular de la roca que ho conté, va ser lliurat en 1023 per la comtessa de Barcelona al seu fill Berenguer Ramón I, com garantia de la pau que havien signat, encara que és probable que la mateixa comtessa Ermessenda ho lliurés al seu altre fill Bernat Guifré sobre l'any 1025 o el enfeudés al seu fidel Guifré de Balsareny.

De tota manera en el 1046 Bernat Guifré de Balsareny ho va deixar a la seva neboda Guisla. Aquest castell va estar en possessió d'una llarga llista de propietaris a partir d'aquesta època: Albert de Castellbell, Bell-lloc, Gravalosa fins que en 1375 ho adquireix Pere de Planella de mans del rei Pere III i ho transfereix a les mans de la família Despalau en 1600 .

Aquests ho venen en 1642 juntament amb el terme a Jacint de Sala i Cervera per a passar de nou a la família Planella -barons de Granera- abans de passar al marquès de Castellvell, Gaietá-María de Càrcer i d'Amat, María Dolors de Càrcer i de Ros i finalment el 8º marquès de Castellbell Salvador de Vilallonga i de Càrcer.

Situació : A la població de Granera (Vallès Oriental)          Coordinades en aquest lloc : N 41º43'44" / E 02º03'31".

Accés : Visitat el 29/03/2008. Localitzat sense problemes, a tocar de les darreres cases de la població, on hem aparcat en una petita placeta. Després, a peu, ens dirigirem a l'edificació per un fàcil camí que ens un quinze minuts ens durà a la porta del castell.


Estat : Malmès, tot i que és un dels pocs castells que conserva en peus les quatre parets. Una porta de ferro en barra l'entrada a l'interior, tot i que és visible el pati d'armes.  L'edificació està envoltada per tres costats per uns espectaculars espadats.