CASTELL DE FORNILS
(La Selva)
 

Vista general de la façana amb més entitat del conjunt

Porta interior Paret interior
Vistes de la torre

 


 


Documentado el 1177. Conegut tambè com castell del Roure, degut al proper mas d’aquest nom. Va funcionar entre els segles XI i XIV, en què centrà una jurisdicció feudal que comprenia les parròquies de Susqueda i Sant Martí .
Pertangué sempre als Cardona, als Pallars i als Cruïlles. Restes de la torre rodona de l'homenatge i la gran sala que la conté.
Va començar la seva decadència al construir-se el castell de Rupit i passar a dependre dèll.


Situació : En terrenys del llogaret de Sant Martí de Sacalm, nucli del municipi de Susqueda (La Selva) - Girona

Accés : Visitat el 23/10/2008       Situació als peus mateix de les parets de l'edificació: N 42º01'13" / 2º30'54"

Estat : Malmès. Restes força rellevants. L'edificació està inundada de vegetació, que juntament amb les dificultats per accedir-hi, compliquen bastant la visita. Tampoc és senzill obtenir fotografies de l'interior, degut a aquesta proliferació d'arbres. Un munt de pedres apareixen escampades per tot arreu. La torre supervivent aparenta estar en bon estat. Per veure-la caldria fer una "semi-escalada" donat que la porta d'entrada no està a nivell del terreny, sinó una mica més elevada com es costum en aquest tipus d'edificacions. Al terra de l'interior de la torre s'aprecia una obertura que deu donar accés a una estança inferior.
Altres

En aquesta excursió, apte per a tots els públics, es gaudeix d'unes belles vistes dels cingles on a dalt de tot hi ha el Santuari de la mare de Déu del Far.