CASTELL DE FLIX
(Ribera d'Ebre)
 

Un vista amb una mica més de detall del castell, edificat en un escarpat turó sobre el riu Ebre

Vista de l'edificació

 

 


Documentat el 1154 a través d'una donació del comte Ramón Berenguer IV a Bonifaci de Volta. En 1276 el rei Jaime I ho ven a Arnau de Bosc juntament amb el lloc i les seves gents.

Perduren restes del castell original dintre del construït durant les guerres carlinas ja que durant l'època Carlista un cert nombre de murs i una gran torre rodona van ser afegits. Va pertànyer als templarios, i després als hospitalaris.

En 1398 la ciutat de Barcelona adquireix la varonía de Flix (amb els llocs de Banyoles, del Palmell de l'Ebre i de Miramar) per tal de dominar el tràfic de l'Ebre, doncs per aquí arribaven molts productes de l'interior de la península.  La seva particular situació ho va convertir en primordial juntament amb el castell de Mequinensa i Miravet en la guerra civil del segle XV, la dels segadors del segle XVII i la de Successió del segle XVIII.

Situació : Dalt d'un turó que domina la població de Flix (Ribera d'Ebre) – Tarragona

Accés : Visitat el 13/9/2008: El castell és visible des de diferents llocs.

Dins la població de Flix, cal anar fins el cementiri, localitzable sense problemes gràcies a varis cartells informatius que trobarem durant el recorregut pel poble.  Arribats a aquest indret, aparcarem còmodament el vehicle en una esplanada del davant, disposada a l'efecte: N 41º14'09" / E 0º33'16".

Ja a peu, ens disposarem a pujar els costeruts 200 metres que ens separen de l'edificació, que ja és perfectament visible davant nostre.

Estat : Malmès. Lliurament accessible.