CASTELL DE CENTELLES
(Osona)
 

Diferents vistes de l'edificació

 
Detalls
Vista de les restes de l'església de Santa Maria Escut

 

Castell de Centelles. També conegut per castell de Sant Marti (doncs abans de denominar-se la població Centelles es deia Sant Martí de Centelles) i posteriorment de Sant Esteve fins al segle XIII que va passar a dir-se com en l'actualitat.

Es localitza en una zona de precipici del turó "agulla de Sant Martí" a 855 metres d'altura. Aquest castell roquero inicialment era conegut pel nom de castell de Sant Esteve. La primera notícia que es disposa correspon al 898, en que la família Centelles donés el nom al poble. Centre de la baronía dels comtes de Centelles en la població dels quals tenien el seu palau. Considerat un dels més importants de la comarca, conserva una bona part de les seves muralles i d'edificacions dividits en dues altures, el castell superior del segle XII  i l'inferior dels segles XIII al XVI. També correspon a aquesta època que es té constància de la Vila Danielis, situada on en l'actualitat es troba la parròquia de Sant Pere de Valldeneu.

El castell fou enderrocat per les forces de Felip V.  L'església, romànica, amb un absis rectangular, és obra del principi del s. XIV i la imatge romànica, molt mutilada, de Santa Maria de Castell, és venerada actualment a la parròquia de Sant Martí de Centelles. 

Situació : Al municipi de Sant Martí de Centelles (Osona) – Barcelona

Accés : Visitat el 19/6/2008  -  Coordinades en aquest lloc: N 41º45'54" / E 2º12'15".

Situació exacte d'aquesta edificació, davant mateix de la porta d'entrada : N 41º46'11" / E 2º12'23".

Estat : Força malmès. Tot i això les restes denoten que en el seu dia va ser una important i poderosa edificació. Les vistes a tot el voltant són esplèndides. Les restes de l'església dedicada a St. Esteve, primer, i a Santa Maria, després, son força rellevants. L'espai on s'assenta aquesta edificació, al cim de la muntanya, és gran, i es circula amb comoditat. Lliurament accessible si trobem la porta oberta.