CASTELL DE CASTELLTERÇOL
(Vallès Oriental)
 

 Vista general de l'edificació i el seu entorn


 


Documentat en 898. Construït per Terçol, home de confiança de Guifré el Pilós. Prop de l'any 1060 es forma la família Mir i Tedmar Mir de Castellterçol els quals amb el temps ho canvien pel de Xetmar. Sobre el 1093 Tedmar Mir de Castellterçol confereix el domini al monestir de l'Estany.
Durant els segles XI a XIII els Xetmar fixen la seva residència al castell i fan construir la capella de Sant Miquel junt al castell. Pot considerar-se dividit en dos cossos. La part de residència comprenent la "masoveria" i els espais dedicats a turisme rural. I per un altre costat, la part "històrica" que correspon a les muralles exteriors, la torre principal, els fossats i l'ermita de Sant Miquel que data del segle XII.
Té una planta poligonal de cinc costats resseguint el perfil del turó.
Des dels anys noranta es celebren actes culturals | en els mesos estivals. És de propietat privada.
S'observa una bella resta d'elements medievals de diverses èpoques dels quals destaca el seu frontal destinat a defensa envoltat de murs i fossats. El costat orientat a llevant es va convertir en masia aprofitant els seus forts murs.

Situació : A la població de Castellterçol (Vallès Oriental) – Barcelona

Accés : Visitat el 1/4/2008  -  Coordenades de l'edificació : N 41º44'44" / E 02º 07' 09"

Estat : Poques restes visibles exteriorment, llevat de la torre. Desconeixem el tipus de propietari. Un cartell a la façana del castell indica que es pot visitar els dissabtes per la tarda, concertant-ho prèviament (
Visites concertades al telèfon: 93.866.63.18)