CASTELL DE CAN TAIÓ
(Vallès Occidental)
 

Vista del conjunt
Vista lateral Detall de la torre
 


Situació : Al terme municipal de Santa Perpetua de Mogoda  (Vallès Occidental)

Dins d’una propietat privada. No és visitable. Aparcament als voltants.

Accés : Visitada: 17/8/2010

Situació aproximada: N 41º 31' 32" / E 2º 1' 47"

Direm abans de res que aquest no és un castell medieval si bé es va construir sobre la base d'una torre del segle XVIII. La finca on es va construir el castell tenia dues construccions, una coneguda com a casa Miró sobre la qual s’edificaria el castell i can Taió, la del masover que donaria el nom a la finca i a l’actual barri en el qual està integrada.

La existència de l'edificació actual va ser el producte de un capritx de Miquel Gomis i Güell, el seu propietari. Contagiat pel romanticisme del segle XIX, Gomis va decidir construir un castell com els "d'abans",amb la intenció de convertir-la en segona residència de la família, pel que la seva construcció es va allargar fins a 1929.
Per això i sense massa originalitat va plagiar la porta d’entrada que és còpia fidel de la de Poblet i les muralles són fragments de la cité de Carcassona; una part lateral de l’edifici és igual a la bonica façana gòtica de la galeria de la Generalitat i algunes portalades i finestrals són reproduccions d’altres joies arquitectòniques de diferents llocs. Tot plegat és un edifici grandiós, ric en detalls i de costosa execució.

El 1950 és venut a la Junta Provincial de Menors i es converteix en orfenat. Actualment és propietat de la Generalitat de Catalunya i és centre de refugiats, escola de formació de jardineria.