CASTELL DE BURRIAC 
(El Maresme)
 

Vista general

Vista general

 


Abans dit "de Sant Vicenç"

D'aquest castell, visible des de nombrosos punts del Maresme, es té constància des de l'any 1017 que la comtessa Ermessenda l'hi lliurés al seu fill Berenguer Ramón I. Si bé en principi el castell de Burriac era conegut com "castell de Sant Vicenç" en honor al sant de la seva capella, en 1313 adquireix el nom de Burriac a través d'un llegat testamentario. Vestigis donen fe d'existir amb anterioritat altra torre de defensa.


Des de 1931 és propietat del municipi de Cabrera de Mar, qui ho va adquirir de la família Copons, marquesos de Moià. La seva visita permet veure les restes de la annexa capella de Sant Vicenç, oberta al culte fins a l'any 1836 i una torre circular.

El castell va pertànyer als comtes de Barcelona. Entre els segles XII i XIII li van aixecar la torre de l'homenatge, els magatzems i la capella. Va pertànyer als Santvicenç i a partir de mitjans del segle XIV als Bosc (o Desbosc). AL final de la guerra contra Joan II, el militar i escriptor Pere Joan Ferrer va obtenir (1471) la senyoria del Maresme (Cabrera, Argentona, Mataró, Vilasar i Premiá) amb centre en el castell de Burriac, reconstruint i ampliant en 1473 el castell. Arribat 1480 perdria les jurisdiccions de les parròquies veïnes i també el castell el qual tornaria a poder de Desbosc i posteriorment a Copons . Al voltant del segle XVIII seria definitivament abandonat. (font: Enciclopèdia Catalana).

Dituació: En un turó sobre el poble de Cabrera de Mar – El Maresme (Barcelona)

Aparcament: N 41º32'11" / E 02º22'55".

Estat : Malmès. Restaurat. Lliurament accessible. Magnífiques vistes.
 (401 m. sobre el nivell del mar).