CASTELL DE BEGUR
(Baix Empordà)
 

El castell sembla protegir encara la ciutat i les illes Medas de les incursions pirates.
Una mostra de l'impactant emplaçament begurenc

Interior del castell Torre ferida de mort després de la voladura en 1810.

 


Castell roquer. Doc. des del 1019 .Era propietat de Arnust de Begur a qui es deu la seva construcció, al qual va succeir Udalard Gaufred. En el segle XIV després de passar per diversos propietaris ho rep de mans del rei Pere IX, Gilabert de Cruilles, també senyor de Perelada.

Un descendent seu, Carles de Vilademany i de Cruïlles l'hi ven al municipi l'any 1604. A la part alta d'un promontori des d'on s'albira un paisatge incomparable s'alcen les restes del que va anar el castell de Begur. A pesar d'haver estat volat en 1810 conserva una torre rodona i els seus murs conserva també quatre torres rodones de defensa, amb restes de murs.
Aquest castell s'aixeca damunt havia estat una primitiva població pre-romana i romana. En Begur es conserven actualment sis de les 11 torres de defensa que van existir en l'antiguitat.

Les torres de defensa contra la pirateria morisca, construïdes entre els segles XVI i XVII, constitueixen un element molt característic de l'actual paisatge de Begur, i resten com a testimonis muts d'un període històric dominat pels conflictes que visqué la Mediterrània occidental.

Situació: enmig de la població, en un monticle de 200 metres d'altura : N 41º57'23" - E3º12'31"