CASTELL DE BARBER└
(VallŔs occidental)
 

 

 

 


Documentat el 1005 mitjanšan unes disposicions testamentÓries de Guitard, el qual feia entrega del castell i da parts iguales entre la seu de Barcelona i a la basÝlica de Sant Miquel ArcÓngel.

Durant segle XIV la senyoria del castell de BarberÓ pertanyia als Montcada. El 1599 Felip III de Castella atorgÓ el castell en feu a Bernat Galceran de Pinˇs i el 1705 Felip V concedÝ el tÝtol de marquŔs de Santa Maria de BarberÓ a Josep Galceran de Pinˇs.
L'antic castell de BarberÓ ha estat convertit en pagesia i, excepte un mur atalussat, no conserva gaires vestigis de fortificaciˇ. La capella del castell, dedicada a santa Coloma, Ús documentada el 1006. Des del segle XVIII la capella Ús dedicada a santa Coloma i sant Jaume. Perduda la seva condiciˇ d'explotaciˇ agro-pecuÓria i deshabitat,

DesprÚs d'alguns anys d'abandonament en 1988 passa a ser propietat de l'ajuntament i comenša una restauraciˇ poc afortunada que ho converteix en una gran casa, abandonada i tapiada fins que se li trobi una millor utilitat.