CASTELL DE S'AVELLANA
(Osona) 

Pany de muralla, possiblement l'element supervivent més distintiu que es veu aquí dalt

 
Escales tallades a la roca que faciliten l'accés a la planura superior Vista general

 


Castell fortalesa. Documentat el 1067.

"Les primeres notícies de s’Avellana es remunten a l’any 1067, quan el bisbe de Vic Guillem de Balsareny, va confiar el castell amb les seves fronteres i possessions als vescomtes de Girona, Ponç I de Cabrera i la seva esposa Beatriu, amb la condició que sempre que en demanés la potestat o volés entrar i sortir, els vescomtes ho permetessin". "Va ser declarat bé cultural d'interés nacional l'any 1993.
Les seves muralles s’arrapen a dues grans penyes unides per la plana superior. Els murs més notables estant situats a migjorn i mesuren entre 1,65 i 2 metres d’amplària. Tant les penyes sobre les que s’aixequen les parets com la planta de les mateixes, tenen una forma allargada, semblant a un vaixell, amb un esperó molt pronunciat a la banda de llevant i un angle més suau a la de ponent.
El castell havia disposat d’una torre circular ubicada a tocar de la paret de tramuntana, cap a la part nord oest de la seva planta, i construïda en posterioritat al conjunt de l’edificació". (Ajuntament de Les Masies de Roda).

Queden importants restes de murs, base d'una torre i escala al penyal del castell. Lliurament accessible. La planura on hi ha les restes està envaïda per la vegetació, fent una mica incòmoda la visita. Malgrat aquesta circumstància, hi ha bones vistes.

Situació : Al terme municipal de Les Masies de Roda (Osona) – Barcelona

Accés : Visitat el 02/8/2008.    Situació exacte d'aquesta edificació: N 41º58'12" / E 2º19'48".