CASTELL DE RAMONET
(Alt Camp)
 


Restes de les parets del castell


Més restes. Pedres ben tallades.l
 

 


Al voltant de l'any 1229, Ramon Alemany de Cervelló dóna per testament aquest castell a la seva esposa Gueraula de Cervera i anys després, el 1253, en quedar vídua el cedeix al monestir de Santes Creus.

Localitzat entre Montagut i el Pont d'Armentera es dibuixen escasses ruïnes si bé es marca el seu entorn i els fonaments d'una torre quadrada. A la part alta d'un turó envoltat de vegetació.

Situació : En terrenys del terme municipal d’ Aiguamúrcia.

Estat : Edificació del segle XII. Força malmès, poques restes. Lliurament accessible

Accés : Visitat el 19/03/2011.      Situació: 41º 23’ 57” / 1º 24’ 43”   Altitud: 844 m.

Un munt de pedres, moltes d’elles entapissades de verdet, escampades pels voltants de l’ampla planura on hi ha les restes, donen a entendre que devia d’haver estat una edificació de regulars dimensions.

A la llunyania, és ben evident l’altiva presència del turó de Montagut, de curiosa forma cònica, on antigament hi havia hagut el Castell de Montagut, ben connectat visualment amb aquest castell de Ramonet.

Altres : Ens ha estat d’utilitat per les tasques de localització d’aquesta edificació el llibre editat l’any 1999 per en Ignasi Planas, titulat “L’Alt Gaià, entre la Segarra i el Camp”.

En aquest llibre, entre altres, es diu:  "Som a la cruïlla de cal Boada, on creix una alzina solitària. Un xic a l’esquerra (A la dreta, en el nostre cas de procedència, des de Querol ) hi ha el turó del castell de Ramonet ...  Del castell de Ramonet, emplaçat dalt del turó, difícilment són destriables els fonaments de les fortificacions.”

La setmana passada havíem intentat, sense èxit, aquesta localització des de Can Boada. Aquesta vegada ho hem aconseguit fàcilment, des del lloc descrit al present itinerari.

També ens han estat de força utilitat les fotografies penjades al Google Earth per en Joel Marimon, que ens han permès identificar fefaentment aquestes restes.

Relativament properes a aquesta edificació, també hi ha el que en resta dels castells de Pinyana i del de Montagut.